Färskpressat

Ett glas färskpressad apelsinjucie på frukostbordet är bland det godaste jag vet.
Själv har jag en eldriven citruspress från OBH NORDICA som jag varmt rekomenderar, annars kan man ju pressa för hand, lite jobbigare men lätt värt mödan för oj vad gott det är.



/Elin

Nötter

Ett hett tips till alla nötälskare. Nöt&Russin Mix. Härlig blandning av sött & salt.
Svårt att sluta äta när man väl börjat : )




/Elin

Smart

Måste bara visa en super smart uppfinning som jag precis investerat.
Is på drink pinne !! 
Allt i ett. Perfekt i drinken då man inte vill ha all is i munnen.
3 drinkpinnar 25 spänn, finns bla. på Åhlens.
Jag tycker om dom !! : )



/Elin

Söt Råglimpa

Huuuur god som helst. Mumms.

Detta recept blir 4-5 st limpor.

2pkt Jäst för söta degar.
1pkt Farinsocker (500g)
1msk Salt
1påse Anis (16g)
3-4 ägg
1L Vatten. (37grader)
1pkt Rågsikt (2kg)

Blanda allt förutom vatten och rågsikt i en bakmaskin eller degbunke, värm vattnet till 37 grader och häll i bakmaskinen, blanda till socker och jäst lösts upp, häll på mjöl till en slät å fin deg.
Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Smörj 5 bakformar och "bröa" med rågsikt.
 Dela degen i 5 delar och forma till limpor och lägg i formarna, låt jäsa ytterligare 30 minuter, nagga med gaffel och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30-40 minuter.







/Elin


PollyKaka

När min farfar fyllder år gjorde jag denna kaka till honom för att Polly är hans favoritgodis, å som jag hade hoppats på så blev den upskattad.
Påminner om kladdkaka men med Polly i ! Smaskens. : )

3 Ägg
2dl Socker
200g Choklad, helst mörk
100g Smör
½dl Mjöl
1 Påse Polly (220g)


Vispa ägg & socker poröst.
Smält smöret i en kastrull och lägg i chokladen och rör tills de smält och bland i äggsmeten.
Tillsätt mjölet, rör om väl, & tillsist i med Pollyn.
Smörj en springform och lägg bakplåtspapper i botten så kakan lossnar lättare.
Häll i smeten i formen och grädda  i 175 grader i ca. 20-25 minuter.

OBS. den SKA vara kladdig : )

Servera med Glass eller Grädde.



Kakan före gräddning.

/Elin

Godaste Lasagnen

Den här lasagnen är absolut den godaste, en klar favorit hos mig.
Minns inte var receptet kommer ifrån så vi kallar den lasagne alá Elin : P


4-6 port.

400g Köttfärs
2 Gula lökar
2 Vitlöksklyftor
Smör
1 Burk Krossade tomater, ca 400g
2 msk Tomatpuré
2tsk Oregano,Basilika,Timjan
1krm Svartpeppar
1 Grönsaksbuljongtärning
9 Lasagneplattor
7 ½dl Arlas färdiga Ostsås
Riven Ost


Ugnen på 225 grader.
Fräs hackad lök och vitlök i smör, tills dom mjuknat.
Lägg i köttfärsen.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kryddor, peppar och buljongtärning.
Låt koka ca 5 min.
Varva Köttfärssåsen, ostsås och lasagneplattor i en smord form.
Avsluta med sås.
Strö över riven ost & grädda i nedre delen av ugnen ca. 30 minuter.
Servera med en smaskig sallad.






/Elin.


Lappbröd

Underbart bröd som påminner lite om tunnbröd.. absolut godast nybakt, då det fortfarande är lite varmt !! ..



Detta recept blir ca. 11 kakor.

50g Margarin
5dl Mjölk
1pkt Torrjäst (12g)
½tsk Salt
½dl Socker
2msk Sirap
½tsk Hjorthornsalt
1-1½dl Grahamsmjöl
2-3dl Rågsikt
7dl Vetemjöl

Smält Margarin och häll i mjölken, värm till ca. 40 grader.
Häll Jäst, Salt och Socker i bakmaskin eller bunke, häll i degspadet.
Tillsätt resterande ingredienser, och arbeta degen till en jämn och slät deg.
Låt jäsa ca. en halvtimma.
Dela degen i ca. 11 bitar. (100g/ kaka).
Kavla först med slät- sedan med Krus-kavel.
Gräddas i stekpanna med plattan på 4an.
 KLART! .






Går självklart att tillsätta brödkryddor om så önskas.



TIPS: VarmaMackrullar.  Lägg ost och skinka på ett bröd och rulla ihop till en rulle och linda in i folie, perfekt att ta med sig på skoterturen eller utflykten, bara att slänga på elden och äta när osten smält. huuur gott som helst. !!  :P

/Elin.

 


Kanelbullar

Igår var det Kanelbullens dag, en underbar dag som helt klart ska firas.
Men det bästa är nog att man kan äta dom precis när man vill.. : )

Här kommer receptet på kanelbullarna vi brukar baka.

Receptet blir ca. 45 utsökta bullar.

Degen :

150g Margarin eller Smör
5 dl Mjölk
50g Jäst (för söta degar)
½tsk Salt
1-1½ dl Socker
2 tsk Malen Kardemumma el. nystött kardemumma kärnor
ca. 1,3L Vetemjöl

Fyllning :

75-100g Margarin eller Smör
1dl Socker
2tsk Kanel

Garnering :

Uppvispat ägg
Pärlsocker


Gör så här:

Smält matfettet och häll i mjölken och värm till ca. 37 grader.
Smula jästen i en degbunke eller bakmaskin, och lös upp den med hjälp av degspadet, tillsätt sedan salt, socker, kardemumma och drygt 2/3 av mjölet. Arbeta degen smidig, 3-4 min räcker med bakmaskin, degen får ej bli överarbetad.
1-2 dl mjöl kvar till utbakning räcker, resten ner i degen.
Jäs till dubbel storlek ca 45 min.
Blanda ingredienserna till fyllningen till en smidig massa.
Kavla ut degen på mjölat bakbord, bred fyllningen ovanpå, rullar ihop degplattan och dela rullen i jämnstora bitar.
Lägg bullarna på plåtar, låt jäsa ytterligare 30-40 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker, grädda sedan  bullarna mitt i ugnen i 250 grader i 10-12 minuter.

Lätt som en plätt.  : )




/Elin

Min Egna

Mat&Bak är ett stort intresse i mitt liv, och nu har jag äntligen min egna sida där jag kan lägga upp mina recept och bilder och skriva om mina matupplevelser.
Som en alldelese egen receptbok som alla kan ta del av.
Underbart. 




 So Lets Rock. : )



Enjoy / Elin <3


RSS 2.0